Opis produktu:
Orzechy włoskie są cenne z uwagi na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm ludzki nie wytwarza. NNKT są materiałem wyjściowym do produkcji hormonów tkankowych, odpowiedzialnych za wiele funkcji tkanek i narządów, między innymi zapobiegają zakrzepom krwi i nadciśnieniu, zwiększają ukrwienie serca oraz gwarantują prawidłową dystrybucję cholesterolu w organizmie. Stwierdzono również, że tłuszcze zawarte w orzechach włoskich mają zdolność obniżania poziomu metabolitów, powstałych w przemianach estrogenów, zwiększających ryzyko nowotworu piersi. Wprowadzenie do diety orzechów włoskich wiążę się z dostarczaniem organizmowi zwiększonej porcji energii.
Dlatego konieczne jest zmodyfikowanie jadłospisu w kierunku zastąpienia tłustych produktów zwierzęcych rozsądnymi ilościami produktów roślinnych zawierających zdrowszy tłuszcz - nieniosący za sobą niebezpieczeństwa otyłości, a mogący przynieść znaczny efekt zdrowotny. Orzechy włoskie są źródłem wapnia, magnezu i fosforu, jak również miedzi - niezbędnej w czynnościach krwiotwórczych organizmu, odpowiadającej za właściwą strukturę kolagenu (zapewnienie jędrności), syntezę barwnika skóry i włosów. W starożytności orzechy włoskie były szczególnie zalecane kobietom w ciąży, bowiem gwarantowały urodzenie dziecka wybitnie inteligentnego. Taką właściwość orzechów wiązano z ich kształtem przypominającym mózg.
Wartości odżywcze:
| 100g/ml | opakowanie |
kcal | 645 | 516 |
kJ | 2699 | 2159.2 |
Substancje odżywcze | 100g/ml | opakowanie |
białko | 16,0 | 12.8 |
węglowodany | 11,3 | 9.04 |
tłuszcz | 60,3 | 48.24 |
Nikt nie napisał jeszcze opinii o tym produkcie.
Aby dodać swoją opinię musisz być zalogowana(y).