Opis produktu:
Rodzynki pozyskuje się ze specjalnych bezpestkowych odmian winorośli, których sposób uprawy i zbioru owoców nie zmienił się od wieków, podobnie jak podstawowa metoda suszenia na słońcu. Winogrona obierane są gdy zawierają minimum 19% cukru. Kiście owoców układa się na arkuszach papieru i pozostawia na słońcu na około 3 tygodnie, odwracając co pewien czas w celu równomiernego wysuszenia. Rodzynki nie powinny zawierać więcej niż 15% wody. Następnie arkusze roluje się wraz z rodzynkami i dosusza na słońcu jeszcze przez, kilka dni. W zależności od odmiany uzyskują kolor brunatny lub brązowy. Dla otrzymania jasnej, "złotej" barwy rodzynek wykorzystuje się suszenie mechaniczne.
Owoce są myte, umieszczane na drewnianych tacach i suszone w strumieniu gorącego powietrza przez około 24 godziny. Suszone owoce winogron zawierają witaminy z grupy B, usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu sprawia, że mogą mieć znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów chroniących przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelitagrubego.
Wartości odżywcze:
| 100g/ml | opakowanie |
kcal | 277 | 554 |
kJ | 1159 | 2318 |
Substancje odżywcze | 100g/ml | opakowanie |
białko | 2,3 | 4.6 |
węglowodany | 64,7 | 129.4 |
tłuszcz | 0,5 | 1 |
Nikt nie napisał jeszcze opinii o tym produkcie.

Aby dodać swoją opinię musisz być zalogowana(y).