Opis produktu:
Należy do rodziny złożonych. Jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji rozwijającą się prawidłowo tylko w niezbyt wysokiej temperaturze i tworzącą - bardziej lub mniej uformowane - główki. Wysoka temperatura powoduje przedwczesne wydłużenie się łodygi oraz gorzknięcie liści, co obniża jakość. Sałata dobrej jakości ma listki delikatne, kruche o intensywnym jasnozielonym zabarwieniu. Gatunek tej sałaty zaliczany jest w Polsce do najpopularniejszych warzyw i występuje w obrocie handlowym przez cały rok (od maja do października z uprawy gruntowej, potem - szklarniowej). W krajach Europy Zachodniej i w rejonie Morza Śródziemnego ceniono sałatę już w starożytności ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i smakową. W Polsce pojawiła się na stołach Władysława Jagiełły, lecz bez wielkiego powodzenia.
Wartości odżywcze:
| 100g/ml | opakowanie |
kcal | 15 | * |
kJ | 63 | * |
Substancje odżywcze | 100g/ml | opakowanie |
białko | 1,4 | * |
węglowodany | 2,9 | * |
tłuszcz | 0,2 | * |
Nikt nie napisał jeszcze opinii o tym produkcie.
Aby dodać swoją opinię musisz być zalogowana(y).