Opis produktu:
Kukurydza cukrowa, jednoroczna roślina zbożowa z rodziny traw, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa. Prawdopodobnie została wyselekcjonowana z kukurydzy pastewnej. Kukurydzę cukrową uprawiali Indianie już przed przeszło pięcioma tysiącami lat. Do Europy dotarła na przełomie XV i XVI wieku, do Polski - w XVIII wieku. Obecnie największymi producentami kukurydzy są: Stany Zjednoczone, Chiny oraz kraje położone w rejonie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego.Częścią jadalną są nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm ściśle otoczonych kilkoma warstwami błoniastych liści. Ziarna poszczególnych odmian znacznie się między sobą różnią kształtem, zabarwieniem, wielkością, ukształtowaniem powierzchni i konsystencją. Jest to bardzo cenna roślina o wszechstronnym zastosowaniu w żywieniu - zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor (dużo), wapń, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, C.Najpopularniejsze odmiany: Złota Karłowa, Jola SWHN, Golden Bantham, Piastowska.
Składniki:
kukurydza minikolby, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy
Wartości odżywcze:
| 100g/ml | opakowanie |
kcal | 85 | 266.9 |
kJ | 356 | 1117.84 |
Substancje odżywcze | 100g/ml | opakowanie |
białko | 1,7 | 5.338 |
węglowodany | 14,4 | 45.216 |
tłuszcz | 0,7 | 2.198 |
Nikt nie napisał jeszcze opinii o tym produkcie.
Aby dodać swoją opinię musisz być zalogowana(y).