Opis produktu:
Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego. Owocem ogórka jest nibyjagoda powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Ogórki są koloru mlecznobiałego do ciemnozielonego, zmieniającego się wraz ze wzrostem na żółty i pomarańczowy. Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm. Ogórki zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
Składniki:
ogórki, woda, ocet, cukier, sól, przyprawy (zawierają gorczycę)
Wartości odżywcze:
| 100g/ml | opakowanie |
kcal | 21 | 189 |
kJ | 88 | 792 |
Substancje odżywcze | 100g/ml | opakowanie |
białko | 0,4 | 3.6 |
węglowodany | 4,9 | 44.1 |
tłuszcz | 0,1 | 0.9 |
Nikt nie napisał jeszcze opinii o tym produkcie.
Aby dodać swoją opinię musisz być zalogowana(y).